Cikkek

Egészségtudatosság!
Kulcs az immunrendszerhez

Miért írok az egészségtudatosság fontosságáról?

Jójárt Lilla vagyok egészségfejlesztő sport és aerobik oktató, funkcionális táplálkozási tanácsadó, kozmetikus és még van több szakmám, (hogy bármi is adódik az életben, tudjak mibe kapaszkodni) de jelenleg is tanulok még élelmezésvezetés és a pszicho-neuro-immunológia területen.

Szegeden születtem és itt is élek. Előtte éltem Olaszországban, Hollandiában, Angliában.

Közel 30 éve tanulok, dolgozom a sport és a sporttáplálkozás világában. Gyermekkorom meghatározó volt ebben. Sporttagozatos iskolába jártam és NB I –es röplabdacsapatban játszottam.

Édesanyám pszichés betegségének felerősödése és látva a család tehetetlenségét még jobban az egészségtudatosság felé vitt. Valahogy átvettem az anyai szerep helyét és úgy gondoltam, hogy én megteremtek mindent, csak jól legyen. És kishúgom ne sérüljön.

2010 től elkezdődött nálam egy megmagyarázhatatlan fájdalmak sorozata. Bármit ettem, tornáztam a hasam görcsölt és fájt. Több orvosnál is jártam nem találták, hogy mi lehet a bajom. Míg nem 2012-ben Dr. Szabó Kornél /nagyszerű lelkiismeretes orvosnak tartom/ kimondta: endometriózis.

Míg Olaszországban éltem, ott többször hallottam sporttársaim, barátaim körében. Ezért az ottani oldalakon kezdtem el olvasni a témában. Így jutottam el ahhoz, hogy el kezdjem megvizsgálni a természettudományt, hogy megértsem a természet működését, hogy hogyan reagál a szervezetünk a környezetünkre,gondolkodásmódunkra, milyen folyamatok játszódnak le és ez hogyan kapcsolódik össze azzal, hogy miként reagálunk a baktériumokra, vírusokra.

Ez egy hosszabb írás lenne, hiszen most már tudom, hogy a betegségek kialakulása nem csak azon múlik, hogy mit eszünk, hanem azon, hogy milyen életkörülmények, környezeti hatások, gondolkodási módok vesznek körül, és mind ez együttvéve hogyan aktiválja azt a betegséghajlamot, amit örökölhettük. A four P for you programot azért hoztam létre, hogy felnyissam az emberek szemét, hogy minden rajtunk múlik, és csak is mi magunk vagyunk képesek változtatni.

Hogyan kezdődött?

Először elkezdtem a természettel is összehasonlítani, hogy a friss zöldségeket, gyümölcsöket miért nem támadja meg a baktérium vagy a vírus. Vagy gyermekkoromban miért nem voltam beteg, vagy ha beteg is voltam gyorsan túl lettem rajta. A növényeknél, állatoknál, embereknél is megfigyelhető, ahogy elkezdenek öregedni, megnövekednek az oxidatív stressz folyamtok, gyakoribbá válnak a baktériumos vírusos fertőzések.

Mi okozza ezt? Mi az immunrendszer? Hogyan működik?

A saját védelmi rendszerünk: megfelelő étel, egészség, mozgás, immunrendszer

Régen azt gondolták, hogy az immunrendszer pusztán csak fehérvérsejteket jelent, de van fizikai kémiai és biokémiai aspektusa.

Mint kozmetikus először a bőrön keresztül vizsgáltam a szervezetet. A bőrünk mely az elsődleges védelmi vonalunk bonyolult, intelligens önszabályozó rendszerével számos feladatot lát melyhez elengedhetetlen a szervezetünkben lejátszódó enzimatikus és ionos folyamatok zavartalan működése pl.: Barrier (gát) funkció, Immunológiai védelem mely véd a külső behatolásoktól mint pl gombák, baktériumok, vírusok, stb, de még is megbetegszünk.

A bőrnek rengeteg funkciója van, ami csodálatos, és megvéd, de bőrön vannak lyukak, mint a száj, fül szem végbél, vagina, amiken bejuthatnak kórokozók, és sokszor nem érzékeljük.

Mi lehet a kulcs?

Az enzimek nélkül egyetlen életfolyamat sem játszódhatna le. Ezek az anyagok egyszerre életelixírek és orvosságok. Segítenek emésztési problémák, ízületi fájdalmak és sportsérülések esetén, de részt vesznek az immunrendszer szabályozásában is.

Mindenütt ott vannak, de tulajdonképpen soha nem találkozunk velük. Lehetővé teszik az életet: nélkülük nem létezhet egyetlen ember, növény vagy állat sem. Olyanok, mint a közlekedési lámpák, amelyek megbízhatóan irányítják a forgalmat: az enzimekre egészségünk irányításához van szükségünk. Lámpák nélkül összeomlik a forgalom, enzimek nélkül megkezdődik a létfontosságú anyagcsere-folyamatok és ezzel a sejtek elhalása.

Enzimekre van szükségünk a növekedéshez, a légzéshez, az emésztéshez vagy a mozgáshoz egyaránt. Enzimek nélkül nem történne meg egyetlen szívverés, nevetés, érzékelés sem. A szakemberek biokatalizátoroknak is nevezik, ami annyit tesz, hogy irányítják testünk megújulási folyamatait, anélkül, hogy közben megváltoznának.

A testünkön kívül belül benne van könnyben, a nyálban, a fülzsírban, a vaginában, ha jól működnek, akkor megölik a kórokozókat.

Gondoljunk arra mikor gyerekek voltunk. Ha elestünk, vagy megvágtuk az ujjunkat, akkor mindjárt bekaptuk a szánkba és megnyaltuk, vagy benyálaztuk az ujjunk és úgy töröltük le a plezúros térdünket és szaladtunk is tovább. Az édesanyák is, ha elesik a gyermekük gyógypuszit adnak a sérülésre. Mi ez, ha nem egy Ősi ösztön. Az ember öngyógyító mechanizmusa.

De nincs ez másképpen az állatoknál sem. Megfigyelték, megfigyeltétek e már, ha egy állat beteg, akkor nyalogatja a sérülést és egy pár napig félrehúzódik és nem eszik.

Mi van a nyálban, vagy a többi nyálkahártyánk védelmében ami segíti a gyógyulást?

Dr Richard Stead kezdte el ennek kutatását és felfedezte a hipotiocianát iont.

A nyálban akkor jön létre, amikor az E . coli hidrogén peroxidot termel ami támadást jelent ezért akcióba lép. Amint tudjuk a kórokozók hidrogén-peroxidot bocsátanak ki, amely aztán az enzimekkel és a tiocianáttal azonnal hipothiocianátot termel.

És amikor a hidrogén- peroxid és a nátrium tiocianát együttesen jelen vannak a peroxidáz enzimmel a könnyben, vagy a nyálban a peroxidáz hipotiocianátot termel. Ez megbontja a korokozók védő burkát után a baktérium elpusztul.

Az élőlények energiatermelő folyamataiban túlnyomórészt oxidatív folyamatok szerepelnek. Így van ez az embernél is. A tápanyagok elégetésénél, oxidációjánál, az eukaryota sejtek organellumaiban, szervecskéiben, a peroxiszomában, alapvetően háromféle típusú enzim működik

Az emberi szervezet és az emlősök első számú védelmezője a kórokozó vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal szemben.

Régen is volt saláta, amit a földekről szedtek és megették vele az E. colit vagy pseudomonas a sajton listeria a lazacon. De régebben vagy amikor még én voltam gyerek a 80 as években, meg volt, hogy ha ettünk, akkor oda kellett ülni rendesen az asztalhoz. Nem volt szabad az evés közben játszani. Mondták, szépen egyél. Lassan. Rágd meg. Volt ideje az ételnek a nyállal keveredni és az emésztési folyamatok beindultak.

A nyál tudta fertőtleníteni a falatot, az amiláz enzim elősegíti, hogy az összetett szénhidrátok, mint például a keményítő molekuláiban az egyes cukormolekulák közötti kötések fölbomoljanak. / Akkor még nem ettünk zabkását, cukros péksütit, csak kovászolt kenyeret, zsírral, vagy házi vajjal, zöldségekkel. Nasinak kezünkbe nyomtak nyers karalábét, répát/

A szájüreg különleges életterülete baktériumoknak, gombáknak és más élőlényeknek is. Az ínyünkön és a fogakon lévő finom rétegben élnek és szaporodnak, de ehhez is a nyál jelenléte szükséges. Egészséges nyálelválasztás esetén ez a rendkívüli biológiai folyadék a fogakról folyamatosan lemossa a baktériumokat. A nyálmirigyek napi egy-két liter nyálat képeznek a mirigyszöveten átáramló vérből. A nyálban lévő enzimek nemcsak az emésztésben játszanak fontos szerepet, hanem a szervezet védekezőképességében is. A nyálban lizozim enzime bizonyos baktériumok sejtfalát megtámadja. A fal átszakad, és a baktérium elpusztul. A nyálban antitestek is kiválasztódnak, főleg az immunoglobulin

A, amely szintén védi szervezetünket a külvilág támadásaitól.

Ma gyorsan és kapkodva eszünk, olyan étkeket, melyek tel vannak rejtett cukorral, adalékanyagokkal, ízfokozókkal, ezzel felborítottuk a szervezetünk természetes folyamatait.

Ha nem tudjuk lebontani és megfelelően beépíteni, amit megeszünk, pénzünket szórjuk ki feleslegesen élelmiszerre, és savas, erjedt, rothadó, és mérgező vegyületeket termelünk, amelyek minden szervünkben és szervrendszerünkben pusztítást végeznek.

A bejutott kórokozók könnyen elszaporodnak és megfelelő környezetet tudnak kialakítani maguknak. A legtöbb kórokozó a cukoros közegben szaporodik. Ezért vagyunk védtelenebbek. A divatos müzlik, zabkorpák, dobozos gyümölcsitalok, tejtermékek, sajnos ezt segítették elő.

Az emésztés minőségének jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, és sajnos gyakran átsiklunk a téma felett, amikor az egészséges táplálkozásról beszélünk. A test és az elme minden része extrém módon függ a megfelelő emésztéstől, amely a szervezet működéséhez szükséges tápanyag ellátást biztosítja.

Ugye a kulcsa az ENZIMEK melyeknek megfelelő pH – ra van szüksége.

A rossz emésztés járványszerű probléma, amit a gyomorsavlekötő és semlegesítő gyógyszerek eladási statisztikái, illetve az epe- és vakbélműtétek gyakorisága kellően illusztrál.

A mai ember 90%-a kevés a gyomorsava pH értékét, túl kevés hidrogén-kloridot, vagyis sósavat termel.

A testazonos enzimekkel az a probléma, hogy ahogyan múlnak az évek, egyre kevésbé vagyunk képesek termelni azokat. Egy harmincéves ember például 13 százalékkal kevesebb emésztő- és anyagcsereenzimet produkál, mint tette húsz évvel korábban. Életünk minden újabb évtizedével legalább tíz százalékkal csökken az enzimtermelés. 50 éves korunkban csak feleannyit termelünk belőlük, mint fiatalabb éveinkben. Ez az oka annak, idősebb korunkban egyre gyakoribbak az emésztési problémák. Az anyagcsereenzimek csökkenő szintje pedig megint csak negatív hatást gyakorol öngyógyító erőinkre. Főleg, hogy mai életmódunkkal ezeket folyamatokat már egyre fiatalabb korban előidézzük.

Ennek megdöbbentő következményei vannak. Hisz a pont a megfelelő sósavszint hiánya miatt van a lakosság 60% súlyos egészségi problémája. Köztük a cukorbetegség, szív és érrendszer, autóimmun betegségek, autizmus…

  1. A fehérjék vagy aminosavak rossz emésztése és felszívódása. Ez több mint ötvenezer testi funkciót érint, mint pl. a neurotranszmitterek termelődése, ami a hangulatot szabályozza; a sejtek, szervek, csontok és szövetek karbantartása és korrigálása; és számos egyéb létfontosságú funkció.
  2. A kulcsfontosságú ásványi anyagok, mint pl. a kalcium, magnézium, foszfor, bór, vas és cink, elégtelen felszívódása. (Dupla veszély, hogy a sósav termeléshez ráadásul szükség van cinkre, és mindez komoly hiányállapotokhoz vezethet.) Ez kihat minden enzimatikus folyamataira is. (Bőrnél pikkelysömör)
  3. A fedősejtek elégtelen sósav termelése a gyomorban a megfelelő B12 vitamin felszívódást is akadályozza, ami pedig nélkülözhetetlen az idegrendszer egészségéhez. Ez a probléma az intrinsic faktor elégtelen kiválasztásához is vezethet, ami nélkülözhetetlen a B12 vitamin felszívódásához a belekben.

A B 12 vitamin egy kulcsfontosságú metil donor, ami szükséges a szív- és érrendszer, az agy egészségéhez, valamint a vörösvérsejtek termeléséhez. Az elhúzódó B12 vitaminhiány visszafordíthatatlan neurológiai károsodáshoz, komoly hangulatingadozásokhoz, sérült kognitív funkciókhoz, demenciához, valamint óriássejtes vérszegénységhez és szívbetegséghez vezethet. Ez komoly ügy.

A táplálékban előforduló B12 erős fehérje-kötésben található, melynek szétbontásához egészséges gyomor- és peptikus emésztési folyamatokra van szükség.

A B12 két fontos két enzim esetében ezek: a metionin szintáz és a metilmalonil – CoA mutáz. Koenzim funkcióval bír: ezek a metionin szintáz és a metilmalonil – CoA mutáz. Ezek az enzimek központi szereppel bírnak az elágazó szénláncú aminosavak és a páratlan szénatom-számú hosszú zsírsavak anyagcseréjében.

A B12 koenzim hiányában a két enzim lecsökkent működése eredményeként megemelkedik a metilmalonsav (MMA) és homocisztein (HCY) szint és ezek az anyagok emelkedett értéket mutatnak a keringő vérben is. Az MMA és a HCY emelkedésének eredményeként emelkedik az össz-koleszterin szint is. Nagyon fontos következménye a B12 vitamin, mint koenzim hiánynak a sejten belüli metilációs folyamatokban kialakuló zavar: ez érinti a foszfolipid metilációt, a neurotranszmitterek, a biogén aminok, a DNS és RNS, illetve a myelin bázikus proteinek metilációját is.

A vírus fogékonyságánál ez a tényező nagyon fontos!!!

A vészes vérszegénység és a B12-vitamin kapcsolata kifejezetten fontos, ugyanis a vészes vérszegénység legfőbb oka a B12-vitamin-hiány, amely gyakran jelentkezik idős korban.

B12-vitaminhiányos vérszegénység (Vészes vérszegénység)

A vészes vérszegénység (anaemia perniciosa) nevét a vészesen megfogyatkozó vérsejtekről kapta annak idején, mikor a betegség oka még nem volt pontosan ismert. A vérszegénységek elkülönítésében a Hiperkróm anémiák csoportjába tartozik, mely a DNS-képzés zavara mellett alakul ki.

A csontvelőben a normál méretűnél nagyobb vörösvérsejtek képződnek (megaloblasztos vérképzés), melyeknek a hemoglobintartalmuk magas, ugyanakkor ezek hibás képződmények és egy részük már a csontvelőben elpusztul, így kevesebb hemoglobin tud eljutni a vérbe.

A vérképzés zavara miatt a fehérvérsejtek és a vérlemezkék képződése is kóros.

Ennek hátterében a B12-vitamin- és/vagy a folsavhiány áll, így nevezhetjük B12-vitaminhiányos vérszegénységnek is.

A B12-vitamin (kobalamin) a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartozik, és kulcsfontosságú szerepe van a központi idegrendszer működésében, valamint a vérképzésben. A fehérjeszintézisben és a DNS felépítésében nélkülözhetetlen.

Mint fentebb írtam a szervezetünkben működik egy nagyon fontos funkció, amit metilációnak nevezünk. Ez valójában a DNS hibáinak folyamatos korrigálása. Ideális egyensúlya nélkülözhetetlen a hosszan tartó egészség szempontjából.

A homocisztein (fentebb) egy, olyan aminosav, ami metioninból keletkezik a szervezetünkben, majd normál esetben tovább bomlik. A lebontásához viszont szükség van egyrészt folátra, B6- illetve B12 vitaminokra. Másrészt szükséges magának a metilációs egyensúlynak az optimális állapota is.

Ha ez sejten belül nem működik, akkor a homocisztein nem tud tovább bomlani. /Pl. endometriózis kialakulásánál ez egy fontos tényező. Legtöbb esetben jelen van. MTHFR mutáció. Akinek endometriózisa, vagy csaláson belül szív és érrendszeri problémái, magas vérnyomása van érdemes homeocisztein szintet nézetni/

Amennyiben felszaporodik a homocisztein szint a szervezetünkben az gyulladást generál.

Tehát az MTHFR mutáció hatására, folát hiányt alakul ki és romlik a metiláció hatékonysága, ami miatt nő a homocisztein szint, és gyulladás jön létre szervezeten belül.

Mindemellett az MTHFR mutáció és az alul metiláltság következményeképp csökken a szervezetben a glutation előállítása. A glutation egy nagyon fontos antioxidáns, ami glutaminsav, cisztein és glicin aminosavakból áll.

Amennyiben ez nincs jelen kellő mennyiségben a szervezetünkben, a különböző méregtelenítési folyamatok, nem tudnak optimálisan zajlani.

A bélrendszer működésének zavara tehát B12 vérszegénységet vas felszívódási zavart ezáltal gyulladási folyamatok oxidatív folyamatok a szervezetben ez utóbbi még jobban blokkolja a vas hasznosulását a vasszállító fehérje szintézisének zavar a szervezetben. Ha kevés a vas kevés a szervezet oxigénhiányos lesz. És a szervezet számára ez egy stresszes folyamat, erre még tetézzük a környezetünkből beáramló stresszel. Ezek az összefüggések nem csak a vírus kapcsán fontosak. Ez ma a korunk civilizációs betegségének autóimmun betegségének a problémája.

A koronavírus azáltal okoz egyre rosszabb, elhúzódó oxigénhiányt, hogy a hemoglobinhoz, a vörös vértestekhez kötődik, ezáltal a szervezet oxigénellátó képessége megszűnik,

A betegek elvesztik a vérükből az oxigént, ez vezet a szervek leállásához, ami végez velük.

A tüdőben felfedezett károsodás a hemoglobinból kiszabaduló, igen toxikus oxidatív vas-ion felszaporodása miatt van.

A hemoglobinban találhatók ezek a vas-ionok, melyek szabad formában nagyon mérgezőek.

Megfigyelték, hogy a tüdőgyulladás mindig kétoldali, ez pedig nem egyszerű tüdőgyulladást jelez, hanem a szervezeten belül egy rendszerszintű problémát.

Az elszabadult vas-ion azért jelenik meg, mert a koronavírus a hemoglobin azon részéhez kötődik. Amikor minden vörösvértest károsodik, akkor a szervezet oxigénellátása megszűnhet.

A laborleletekből egyértelműen kivehető, hogy magas hemoglobin mellett alacsony oxigén van jelen a betegek vérében, ami arra utal, hogy a vírus a vértesteket támadja meg.

A máj a vas-iont megpróbálja lebontani, kiszűrni a testünkből, de nem képes erre nagy mértékben. Éppen ezért idővel hanyatlani kezd, és alanin-transzferázt bocsát ki, mely mérhető, értékelhető. Ez egy enzim, az ALT, több szövetben is megtalálható, de legnagyobb mennyiségben a máj termeli, így a jelentős emelkedés a májszövet szétesésére utal.

Tovább rontja a helyzetet, hogy ez az állapot fogékonyabbá tesz a parazitákra és baktériumos fertőzésekre.

Ugyanis a tüdő tünetei csak az okozatok, és valójában nem ez a fő probléma, és nem is a lélegeztetés a megfelelő kezelés. Egyes szakemberek megfigyelték, hogy friss vérrel, vérátömlesztéssel a betegek állapota nagymértékben javult. Miért is? Gondolkodjunk J Friss oxigén dús vér. A fentiekben leírt folyamatok sajnos legtöbb idős emberben lejátszódnak. Kevés az enzim - kevés B12 - kevés a vas - kevés oxigén.

Ha enzimeket adnánk akkor serkentik és meggyorsítják a gyógyulás folyamatát. Az enzimadás eredményeként olyan immunológiailag aktív szubsztrátum keletkezik ugyanis, amely elterjed a vérárammal. Ez a vegyület képes arra, hogy a gyulladás ingerületátvivő anyagait, az úgynevezett citokinokat felfedezze és elpusztítsa a szervezetben. Így a fájdalomért, melegérzetért és gyulladásért felelős citokinok megbillent egyensúlya újra visszatolódik a normál tartomány felé.

A citokinok immunrendszerünk hírvivő anyagai. Az előbb említett aktív szubsztrátumot úgy kell elképzelni, mint egy lakatot és a beleillő kulcsot. Ha tehát egy enzim átjut a bél nyálkahártyáján, összekapcsolódik egy hozzáillő reakciópartnerrel. Ez megint csak a fehérvérsejtek irányítása alatt áll, és a neve alfa-2-makroglobulin, azaz A2M. Ez a „csapat” együttesen befogja a gyulladásos vivőanyagokat, a citokineket, és szabályozza a gyulladásos reakciót mindaddig, amíg az le nem cseng. Mindez enzimek segítségével jóval gyorsabban történik meg.

Az enzimek néhány fontos feladata:

  • Vezérlik a sejtlégzést, és gondoskodnak róla, hogy új testszövetek keletkezzenek.
  • Koordinálják a véralvadást, de a vérrögök feloldódását is.
  • Szabályozzák az immunrendszert és gondoskodnak a harmónia visszaállításáról, ha szervezetünk egyensúlya például fertőzés, gyulladás vagy sérülés miatt megbillen.
  • Lehetővé teszik a test természetes méregtelenítését és szabályozzák az emésztést.

A tripszinről és kimotripszinről bebizonyosodott, hogy stimulálják az emberi immunrendszert. Ennek azért nagy a jelentősége, mert az immunműködés rákos betegeknél különösen legyengült. Helene Benitez közreműködésével Wolf professzor olyan enzimkeveréket fejlesztett ki, amelyet a rákgyógyászatban, illetve az áttétek megakadályozására alkalmaztak. A két feltaláló után ezt a szert a mai napig Wobenzim-keveréknek hívják.

Az enzimterápia egy további úttörője, az amerikai dr. Edward Howell hívta fel először a fogyasztók figyelmét arra, hogy a főzött és túlságosan feldolgozott élelmiszerek nem tesznek jót az emberi szervezetnek. Átfogó kutatásai során felismerte, hogy ha az ételeket több mint 15 percen át 48 fokon főzik, akkor elpusztulnak a természetes enzimek. 1940-től vizsgálta az összefüggést az emiatt előállt enzimdeficit és az akut vagy krónikus degeneratív megbetegedések között. Howell a fő úttörője a tisztán növényi enzimekkel végzett enzimterápiának. Mindig hangsúlyozta, hogy a tápanyagok, vitaminok, fehérjék, ásványi anyagok mellett a testünknek elsősorban enzimekre van szüksége, hogy elevenen és fitten tartsanak bennünket.

Tehát, miért nincs elég sósavunk?

Ennek számos lehetséges oka van. Sósav kizárólag fehérjék jelenlétében termelődik, viszont a cukrok illetve a keményítők jelenléte gátolja a termelődését. A magas szénhidráttartalmú étrendek, különösen, amikor ez elégtelen mennyiségű étkezési fehérje bevitelével párosul, (ez a vegetáriánus és vegán étrendekre kiemelten jellemző), rendkívül gyakori okai az elégtelen sósavtermelésnek.

Minél nehezebben emészthető egy bizonyos fehérje, minél nagyobb adagokat eszünk egy étkezésre; minél inkább "túlfőzött" és denaturált az étkezésünk fehérjeforrása, annál kevésbé lesz hatékony a sósavtermelés, és ez annál valószínűbben fog problémákat okozni. A búzában, árpában, rozsban, tönkölyben, és zabban található glutén; a kazein, különösen a pasztörizált tejben és tejtermékekben; a tyúktojásban lévő albumin; a magasan feldolgozott szójafehérje; és a túlfőtt, denaturált fehérje általában is sok embernek okozhat potenciális problémákat és nagyon megnehezítheti a sósav munkáját.

A túlevés is elégtelen emésztést eredményez. A keményítők és fehérjék együttes fogyasztása egy étkezésen belül is negatívan befolyásolhatja a sósavkiválasztást. /pl.: hamburger után nasiként chipszek, puffasztott rizstallér/ Ezeknek a tényezőknek a korrekciója gyakran önmagában megoldja az emésztési problémákat, és a sósavhiányt.

Az alulműködő pajzsmirigy visszafogja a gasztrin termelődését, ami egy, a sósavtermelés beindulásához szükséges jelzőhormon. Bizonyos tápanyaghiányok (pl. a B1 vitamin, a cink vagy a C-vitamin mind szükséges a sósavtermelődéshez), a túlevés, a nem megfelelő ételkombináció, a túlzott alkoholfogyasztás, a krónikus stressz, a szorongás, vagy a túlfeszített izgalmi állapot, különösen étkezés közben, mind problémát okozhat.

A stresszes állapot helyi érösszehúzódást okoz, és ez csökkenti a nyálkahártya vérellátását, ami szintén elősegíti a gyulladásos folyamatot.

A megfelelő sósavtermelés a további emésztési folyamat kulcsfontosságú eleme, tehát nagyon fontos rendbe tenni. A probléma az emberi egészséget érintő egyik leggyakoribb, ám alulértékelt tényezője.

Olaszországban ahol kimagaslóan magas az autoimmun betegségek pl.: endometriózis száma és a szív és érrendszeri problémák mind összeköthető az életvitelükkel táplálkozásukkal. Rengeteg tésztát, glutént, vörös húst, édességet esznek. Az Unióba lépés óta életbiztonságuk bizonytalanná vált, sokan szoronganak, félnek ezért a szervezetük ellenálló képessége a vírusok baktériumok ellen is gyenge.

Sajnos Magyarországra is betört ez a fajta táplálkozás.

Ami miatt endometriózisom lett, az az, hogy átváltottam a kovászolt fehér kenyérről gyors kelesztésű teljeskiörlésűnek mondott zsemlére, zabkását, tejtermékeket ettem és rengeteget dolgoztam, tanultam, sportoltam, anyukát alakítottam. Nem voltam a helyemen. A testemnek nem adtam meg azt a táplálékot amire szüksége volt. Kapkodva ettem, mikor volt rá időm, nem tudtam megélni, hogy gyerek, unoka, testvér, egy lány, egy nő legyek. Mindenkinek az anyja voltam. És ezt a szerepet én választottam.

Megtanultam! Ha magamat nem értékelem, akkor más sem fog. Ha magammal nem törődöm, más se fog, ha nem szeretem magam, akkor hogyan várhatnám el, hogy más szeressen. Ha magamat nem tudom meggyógyítani, akkor mást hogyan tudnék? El kellett fogadnom, hogy attól, hogy én gondolkodom valahogy a másik, még nem biztos, hogy ott tart. Ezért úgy kell elfogadnom a másikat ahogy van. Ha van benned elfogadás, alázat, szeretet, hála és vannak céljaid, van hited és kitartasz mellette, reményt adhatsz másnak, és Ő is elkezdhet hinni benne.

Együnk élő ételeket ne feldolgozott előrecsomagolt gyorskajákat. Ha csak tehetjük, készítsük el otthon ételeinket, vagy keressünk hazai termelőket, háztáji feldolgozású húsokat, kovászolt kenyeret, fermentált zöldségeket, hosszan érlelt tejterméket, idény zöldséget, gyümölcsöt, tiszta vizet, gyógynövényekből készült teákat, otthon facsart zöldség gyümölcsleveket. Mindig tiszta kézzel üljünk asztalhoz, áldjuk meg az ételt, rágjunk lassan, egyszerre ne terheljük meg a gyomrunk (ebédnél 1tenyérnyi hús, 1ökölnyi köret, zöldsaláta, fermentált savanyú, a többi étkezésnél ennél kevesebbet.) Tartsunk böjti napokat. Szeressük, Tiszteljük egymást és vegyük elő hagyományainkat. Éljük meg a pillanatainkat.

Forrás: Dr Richard Stead előadásából, és Nora Gedgaudas: Primal Body, Primal Mind. Healing Arts Press, Rochester. Szendi Gábor Tények és tévhitek.

Képek: 123rf

2020.06.29.

Vissza >