Cikkek

D-vitamin a kórokozók és autoimmun betegségek elleni titkos fegyvere

Sokaknak felfoghatatlan, hogy a szervezet képes önmaga ellen fordulni és kárt tenni magában azzal, hogy az immunrendszert saját szövetei, sejtjei megtámadására utasítja. Ezt nevezzük autoimmun megbetegedésnek, aminek sok fajtája létezik a pikkelysömör betegségeken át a pajzsmirigy megbetegedésén keresztül egészen a reumatoid artitiszig vagy az 1-es tipusú cukorbetegségig bezárólag, de sajnos lehetne még sorolni, hisz nagyon sok van.

Hányféle tényező „kapcsolhatja be” az autoimmun betegségeket?

Nézzük mi is az immunrendszer. Ez a speciális sejtekből álló, bonyolult rendszer védi meg a testünket az olyan behatoló mikroorganizmusoktól,mint a baktériumok és a vírusok. E célból az immunrendszer antitesteket termel vagy specializált fehérvérsejteket úgynevezett szenzitizált limfocitákat küld a helyszínre, hogy megtámadják a hívatlan vendégeket. Ha az immunrendszer megfelelően működik, akkor nem fogja bántani a szervezet többi sejtjét, csak a valódi idegenek jelentette veszélyre reagál. Ha viszont valami félresiklik akkor az immunrendszer működése is meghibásodik. Ilyenkor aztán arra utasíthatja az antitesteket és a szenzitizált limfocitákat, hogy támadják meg a saját sejtjeit. Az immunrendszer sajnos korántsem olyan tévedhetetlen, mint amilyennek látni szeretnénk.

A közelmúltban felfedezték ugyanis, hogy az autoimmun betegségek aránytalanul gyakori előfordulása talán összefügghet az immunrendszer sejtjein lévő D-vitamin receptorokkal. Mivel az immunsejteknek is vannak D –vitamin receptoraik, hasznos lehet számukra a szervezetben a napfény hatására termelődő D-vitamin. Hiszen miért hordoznánk a D-vitaminra érzékeny receptorokat, ha ennek nem lenne valami célja és nem lenne szükség rá, hogy a D-vitamin hozzájuk kapcsolódjon?

Az epidemiológusok egy ideje tudják már, hogy az Egyenlítőhöz közelebb eső területeken, ahol egész évben többet süt a nap, ritkábbak az autoimmun betegségek.

Sclrerosis multiplex

Vitathatatlan , hogy összefüggés van a testet érő napsütés mennyisége és a sclerosis multiplex ( SM) gyakorisága között. Az SM krónikus a páncieseket fokozatosan egyre magatehetetlenebbé tevő betegség , amely a központi idegrendszert az agyat és a gerincvelőt érinti. SM esetén a szervezet immunsejteket küld az agyba és a gerincvelőbe, ami idegi károsodásokat okoz e szervekben. A tudósok epidemiológiai tanulmányok alaoján arra a feltételezésekre jutottak, hogy a napfény segítségével termelt D –vitamin hiánya miatt AZ északon élő embereknek az immunrendszere hibásan kezdett működni és ezért támad rá saját idegrendszerükre. Jogosan merülhet fel az a kérdés, hogy akkor mi a helyzet az eszkimókkal vagy a az északabbra élő norvégokkal? Nálunk szinte ismeretlen az SN , hisz a hagyományos étrendjükben ( pl. a jegesmedvemájban vagy a fókazsírban és az oljos húsú halakban) elég sok a D-vitamin.

Egy kutatócsoport dr. Hector DeLuca vezetésével laboratóriumi vizsgálatok alapján kimutatta, hogy ha egereket előbb aktivált D-vitaminnal kezeltek, majd megpróbáltak náluk olyan autoimmun választ előidézni, amely SM-et okozza, akkor nem alakult ki nálunk az SM. Ez az aktivált D –vitamin védő hatásának volt betudható.

1-es tipusú cukorbetegség

Az 1-es tipusú cukorbetegségben a hasnyálmirigy nem képes elegendő inzulint termelni a vércukorszint szabályozásához, sőt egy idő után már egyáltalán nem termel inzulint, mert az összes béta-sejt elpusztul. Ez a betegség szinte mindig gyermekkorban alakul ki.Ha nincs jelen elegendő inzulin, a glükóz nem tud bejutni a sejtekbe, a vérben halmozódik fel. De hiába van jelen a vérben nagy mennyiségben az energiát tartalmazó glükóz, a szervezet képtelen azt hasznosítani.

Az epidemiológiai tanuélméányok már régóta azt mutatják, hogy a napozásból származó D-vitamin megvéd a cukorbetegségtől, egy finn tanulmány alapjaiban rázta meg az orvostársadalmat, mivel fehéren-feketén bebizonyította azt, hogy a cukorbetegségnek és a D –vitamin kapcsolatban vannak. Cukorbetegség földrajzi elosztását is figyelték, szélességi körök és UV-B sugárzás erőssége szerint. Igazolták, a cukorbetegség eloszlásában fennálló földrajzi jellegzetességeket.

Az aktivált D-vitamin segíthet megelőzni az 1-es típusú cukorbetegséget, hogy a béta –sejteket ellenállóbbá teszi az immunrendszer támadásaival szemben , továbbá fokozza e sejtek inzulintermelését.

Reumás ízületi gyulladás

Már 1940-es években elkezdték vizsgálni, milyen hatása van a D-vitaminnak a reumás ízületi gyulladásra ( RA), de a kezdeti túladagolások miatt felfüggesztették a kutatásokat. 1990-es években ismét megnőtt a téma iránt újból az érdeklődés.

Az RA krónikus gyulladásos betegség, amely elsősorban az ízületeket érinti, de más szervrendszereket is megtámadhat. Jellemzően 25 és 55 év kor között jelentkezik. Majdnem háromszor annyi nőt érint , mint férfit. Ha valakinél RA alakul ki, immunrendszere megtámadja az ízületeket borító ízületi hártyát, amely emiatt gyulladásba jön. A folyamat áltatában két oldali, vagyis mindjét térdet, csiklót, stb…

Számos jelenleg is folyókutatás vizsgálja azt, hogyan enyhítheti a D-vitamin az RA-t. Reumás ízületi gyulladásos egereknek aktivált D-vitamint adtak, határozottan csökkent az ezen immunrendszeri eredetű betegségért felelős sejtes tevékenység, így a szakemberek arra számítanak, hogy eljöhet az a nap, amikor aktivált D-vitamint tartalmazó injekciókkal vagy tablettákkal sikeresen kezelhető lesz az RA.

Pikkelysömör

Michael F: Holick szerint ez egy félautoimmun betegség. A pikkelysömör krónikus bőrbetegség az emberiség évezredek óta ismer. Jellemző tünete a megvastagodott bőr környezetéből kiemelkedő vörös színű, ezüstös pikkelyekkel borított foltjai. Ezek a foltok általában viszketnek sőt néha égnek is. Pikkelysömör kezelése azon a felvetésen alapult, hogy a betegség az immunrendszer meghibásodásával kezdődik. Holick szerint bár az immunrendszernek valóban szerepe van a pikkelysömörben a probléma a bőrsejtek hibájával függ össze. E hiba miatt a bőr sejtjei ellenőrizetlen szaporodásban kezdenek. AZ immunrendszer csak ezután érzi ezt meg, hogy valami nincs rendben és közbe avatkozik,ami azonban csak olaj a tűzre. Más szóval a pikkelysömör esetén az autoimmun reakció csak a bőrsejtek eredeti problémájára adott válasz. A pikkelysömör elleni kezelések zömét viszont úgy alakították ki, hogy elnyomják az immunrendszert. Ezzel nemcsak az a baj,hogy nem a betegség alapvető okát kezeli, hanem az is , hogy súlyos mellékhatásokkal jár. Az immunrendszert gátló gyógyszerek pl,ciklosporin, prednizon,metotrexát növelhetik a vérnyomást, károsíthatják a vesét és a májat, csontritkulást okozhatnak a helyileg alkalmazott szteroidok pedig elvékonyítják a bőrt.

Ha az érintett bőrt aktivált D-vitamint tartalmazó készítménnyel kezelik azzal igen nagy mértékben enyhíthetők a betegség tünetei. Létezik már olyan balzsam, ami aktivált D-vitamin tartalmú készítmény. Kereskedelmi forgalomban kapható már olyan termék is , ami aktivált D-vitamin egyik analógját tartalmazza (kalcipotrién). A bőr sejtek hibájára adott autoimmun válasz gátlása helyett a bőrsejtek hibáját korrigálja.

Tuberkulózis

A 20. század elején számos kórházban és szanatóriumban alakítottak ki napozókat kifejezetten tbc-s betegek számára. A makrofágok – az immunrendszer csíraölő sejtjei- képesek aktiválni a D-vitamint.Dr. Robert Modlin és dr. John Adams kutatócsoportjai kiderítették, hogy azért van szükségük a makrofágoknak az aktivált D-vitaminra, mert au utasítja őket a katelicidin nevű, a behatolók –pl a tbc kórokozója- elpusztítására szolgáló anyag előállítására. Ezt az eredményt 2006-ban publikálták, tehát a napfény kezelni képes a tuberkolózist. E megfigyeléseket más fertőzésekre is kiterjesztve feltételezhetjük, hogy a D vitaminnak arra is hatása lehet,hogy megfertőződik-e valaki más hasonló betegségekkel pl. az infulenzával.

2009—ben dr. William Grant publikálta az alacsony D-vitamin szint a vérmérgezés egyik kockázati tényezője. De ugyanebben az évben publikálták , hogy a D-vitamin –hiány összefügg a bakteriális hüvelygyulladással.

Összefüggés mutatható ki az ínygyulladás és a fogszuvasodás és a D-vitamin hiány között is.

D-vitamin gyulladás csökkentő hatása azt is megmagyarázza, miért segíthet az asztma és az allergiás reakciók megelőzésében illetve kezelésében.

A D-vitamin immunrendszert támogató hatékonysága megint csak azt bizonyítja, hogy a vegyület alapvető feladatokat lát el szervezetünkben az első pillanattól az utolsóig.

Forrás: Michael F.Holick, PhD MD

2019.06.11.

Vissza >