Cikkek

Mik azok az Aminosavak?

A hozzám fordulók sokszor hallhatják tőlem, hogy mennyire fontosnak tartom az aminosavak és az enzimek megfelelő arányát és jelenlétüket a szervezetben. Térjünk ki most bővebben az aminosavakra. Az első aminosavat 1806-ban Louis-Nicolas Vauquelin és Pierre Jean Robiquet fedezték fel. Az aminosavak a fehérjék, így a vázizomzat alapvető építő kövei és további sok fontos feladatot látnak el, mint az enzimek termelése, izomzat,- szerveink, -szöveteink felépítése, fontos szerepük van a fehérje szintézisben, lényegében a szervezetünk teljes egészének működésében és felépítésében fontos szerepük van, a víz mellett a fehérjék teszik ki szervezetünk nagyobb részét. Tehát, ha nincs aminosav nincs megfelelő enzim termelődés. Ezek szorosan egymásra épülve összetartoznak.

A fehérjék felépítéséhez 22 különböző aminosavra van szükség. Ezek mindegyikének megvan a maga szerepe, több közülük nélkülözhetetlen a másik előállításához, egyeseket a szervezet maga képes előállítani, míg másokat nekünk a táplálkozásunkkal szükséges pótolnunk. A szervezet a fehérjéket az emésztése során bontja aminosavakra, amiket a bélrendszerből felszívódva juttat el a sejtjeinkbe. Újabb összefüggést vehettek észre, ha nincs rendben a bélrendszerünk nem tudnak felszívódni megfelelőképpen ergo nem jutnak el a célsejtekhez. Tehát akkor bátran kijelenthetjük, hogy az emberi szervezetben minden mindennel összefügg!

Az aminosavakat csoportosítjuk és 3 csoportba soroljuk őket.

1. Esszenciális aminosavak: Ezek azok az aminosavak, amiket a szervezetünk nem tud előállítani, ezért azokat folyamatosan pótolnunk kell a bevitt táplálékunkkal. Azért is fontosak, mert az esszenciális aminosavakból a szervezetünk képes egyes aminosavakat szintetizálni, ha azok nem megfelelő mennyiségben vannak jelen a szervezetünkben. Az esszenciális aminosavak számos létfontosságú folyamat középpontjában állnak. Felsorolásuk szerint: izoleucin, leucin, valin, metionin, Phenilalanin, treonin, triptofán, lizin, + 1 L-hisztidin, mely csak a gyermekek számára esszenciális.

Bár az aminosavak a leginkább az izomfejlesztésben és -javításban játszott szerepükről ismertek, a szervezetünk sokkal, de sokkal nagyobb mértékben, számos más helyen is számít rájuk.Ezért ezeknek az alapvető aminosavaknak a hiánya negatívan befolyásolhatja az egész tested működését, beleértve idegi, reproduktív, immun- és emésztési rendszereinket.

Izoleucin:
A hemoglobintermeléshez szükséges aminosav, illetve a regenerálódásban van nagy szerepe.

Leucin
A csontok-, az bőr-, és az izmok regenerálódásában van nagy szerepe.

Valin
Az izmok energiaforrása, illetve a sejtanyagcserében van nagy szerepe.

Lizin
A nitrogénegyensúlyban van nagy szerepe, illetve segíti a kalciumbeépülést a csontokba, valamint a bőr állapotát és regenerálódását fokozza.

Metionin
Erős antioxidáns, és erősíti az izmokat, segíti a regenerálódást.

Fenilalanin
Az idegsejtek közötti kommunikációt javítja, fájdalomcsillapító hatása van.

Treonin
A máj és a szervezet zsírégető-és anyagcsere folyamatait segíti.

Triptofán
A test saját növekedési hormon termelését serkenti és természetes nyugtató és altató hatású aminosav.

Hisztidin
A vérsejtek termelődésében van nagy szerepe, az idegsejteket védő burkot erősíti és csökkenti a vérnyomást is.

Pótlásuk rendkívül fontos!

Mind a kilenc esszenciális aminosav fontos és eltérő szerepet tölt be a szervezetben. Részt vesznek olyan fontos folyamatokban, mint a szövetek növekedése, az energiatermelés, az immunfunkció és a tápanyagok felszívódása. Mindemellett a kiegészítésükkel olyan előnyös tulajdonságokat tapasztalhatunk, mint a javult hangulat és alvásminőség, megnövekedett teljesítmény, segítenek megelőzni az izomvesztést és elősegítik a súlycsökkentést. A vérképzésben mind a 10 esszenciális aminósav részt vesz.(Histidin,Leucin, Isoleucin, Lysin, Arginin, Methionin, Tryptophan, Phenylalanin, Threonin, Valin).

2. Nem- esszenciális aminosavak:

> L-alanine, L-asparagine, L-aszparaginsav, L-glutaminsav, L-szerin

Ezek a szervezetünkön belül is kialakulnak, ha megfelelő a szerves vegyület ellátás. Az aminocsoport-transzferben központi szerepe van egy aminosavnak, a glutaminsavnak (glutamát). Ismerkedjünk meg tehát a glutamát képződésével. A glutamát α-ketoglutarátból és ammóniából képződik, és NADPH elektronjai szükségesek hozzá. A reakciót a glutamát-dehidrogenáz enzim katalizálja. A reakció kétirányú. Az emberek nagyon ritkán szenvednek glutamát- hiányban, ezért bennünk a reakció szinte mindig visszafelé, α-ketoglutarát és ammónia képződése felé halad. Érdekesség, hogy ilyenkor az enzim (amely a mitokondriumban van) NAD kofaktort használ az elektronok felvételéhez.

Ha a glutamát kialakult, már csak egy lépés a glutamin szintézise: ammónia kapcsolódik a γ-helyzetű karboxilcsoport oxocsoportjának a helyére. A reakcióhoz ATP energiája és glutamin-szintetáz enzim szükséges.A glutamát reverzibilis, ún. transzaminálási reakciókban képes aminocsoportot adni más oxosavaknak, így azokból aminosavak, a glutamátból pedig α-ketoglutarát keletkezik. Ilyen módon keletkezik alanin-aminotranszferáz (ALAT) enzim segítségével piruvátból alanin, az aszpartát-aminotranszferáz (ASAT) segítségével pedig oxálacetátból aszparaginsav.Szintén egylépéses, aminocsoport átadásával járó reakció az aszparagin szintészise. Az aszpartát β karboxil-csoportjára kerül rá a glutamin aminocsoportja, miközben az glutamáttá alakul. A reakciót az aszparagin-szintetáz enzim katalizálja, és két ATP energiáját kell felhasználnunk hozzá.

Tirozin
Az idegrendszer anyagcseréjét javítja, illetve természetes kedélyjavító hatású is.

Arginin
Segíti a növekedési hormon termelést, nitrogénoxid fokozó hatású, és természetes libidónövelő.

Cisztin
Erős antioxidáns hatású aminosav és az érrendszer erősítésében van nagy szerepe.

Glutamin
Immunerősítő hatású, és az egyetlen olyan nem szénhidrát, amely képes feltölteni a glikogén-raktárakat.

Glicin
Az izmok egészséges fejlődésében van nagy szerepe, valamint segíti az izmok tápanyag felhasználásának képességét.

Alanin
Segíti a cukoranyagcserét és a nitrogénegyensúly kialakításában is van szerepe. Valamint segíti az izmok méregtelenítését.

Cisztein
Hasonló a cisztinhez, szintén erős antioxidáns.

Aszparginsav
Fiatalító hatású, méregtelenítő, valamint természetes kedélyjavító.

Treonin
Főként zsírégető hatású, és a bőr egészségéért felel.

Szerin
A zsírok anyagcseréjében van nagy szerepe, a DNS másolódása során fellépő degenerációk egy részét képes kiküszöbölni.

Prolin
A porcok, az ízületek, és a bőr kollagén termelését serkenti, valamint azok egészségében van nagy szerepe.

3. Feltételesen esszenciális:

> L-hisztidin, L-arginine, L-cysteine, L-glutamine, L-tyrosine, L-glycine, L-ornithine, L-proline.

Ezeket az aminosavakat a szervezet egyáltalán vagy csak egyes időszakokban termel, mint a sérülések, betegségek vagy a stressz. Ezeket a szervezet képes maga szintetizálni más aminósavakból.A vegetáriánus étrenden élőknek mindenképp ajánlott az aminosav kiegészítés, de ha vegetáriánus és még sportol is akkor mondhatom, hogy kötelező az aminosav kiegészítés.

Forrásként felhasználtam:

  • A biokémia alapjai
  • Wunderlich Lívius, Szarka András (2014)
  • Aminosäuren – Bausteine für das Leben

2019.03.27.

< Vissza