Cikkek

Mi a D vitamin? Hormon vagy vitamin?

Járjuk egy kicsit körbe a D-vitamin fontosságát és egészségünkre gyakorolt hatását! D-vitamin hiánya a világon előforduló leggyakoribb egészségügyi probléma.D-vitamin nem csak a kalciumfelvételt segíti elő ezáltal erősítve a csontokat, hanem ugyanolyan létfontosságú lehet például szív és agy egészsége szempontjából. D-vitamin szintjének növelése meglepően sokféle egészségügyi rendellenesség megelőzésében vagy kezelésében segíthet, magas vérnyomástól kezdve a hátfájáson, cukorbetegségen, ízületi gyulladáson, felső légúti fertőzéseken, fertőző betegségeken és fibromyalgián át egészen a rákig. Továbbá javítja a termékenységet és az emlékezőképességet, segít az egészséges testsúly fenntartásában is.

1820 körül Jedrzej Sniadecki lengyel orvos megfigyelte Varsóban élő gyermekek körében sokkal gyakrabban fordul elő angolkór, mint a vidéken élő társaiknál. Az angol kóros gyerekeket sikeresen kezelte úgy, hogy vidékre vitte őket napozni.Akkoriban a kor tudóstársadalma számára elképzelhetetlen volt, hogy a bőrt érő napsütésnek bármi köze legyen a csontokhoz. Így aztán még hetven évig kellett várni, mire a Brit Orvosszövetség 1889-ben arról számolt be, hogy az angolkór a Brit-szigetek vidéki területeinek lakóinál csak ritkán fordul elő, viszont igen gyakori a nagy ipari városokban élőknél, ami azt sugallja, hogy a napozás hiánya felel az angolkor elterjedéséért. 1800-as évek végén indult el egy mozgalom Arnold Rikli vezetésével a következő mottóval: "A víz csodát tesz, a levegő még többre képes, de a (nap)fény a leghatásosabb."

1903-ban dr.Niels Ryberg Finsen fotobiológus kapta az orvosi Nobel-díjat, miután sikerült igazolnia, hogy a napozás többféle betegséget is gyógyít, köztük a lupus vulgarist is.

Komoly kutatások vannak arra nézve, hogy aki gyermekkorában D-vitamin hiányos volt, annak több mint kétszer akkora esélye van az 1-es típusú cukorbetegségre.Aki az északi szélesség 35.fokánál északabbra él annak kétszer nagyobb az esélye arra, hogy sclerosis multiplexben betegszik meg. A magasabb szélességi körökön lakók körében nagyobb a Crohn-betegség, a fertőzések, a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. Tovább megyek vannak olyan kutatások is ma már, hogy ha sikerül bizonyos értékre növelni a szervezet D-vitamin szintjét azzal akár 30-50 %-kal is csökkenthető a vastagbél-, végbél-,petefészek,-prosztata- és emlőrák kockázatát.

Sokan nem tudják, de a D-vitamin nem vitamin hanem egy hormon.D-vitamint nem elég csak táplálékunkra hagyatkozva bevinni a megfelelő mennyiséget képesek vagyunk a bőrünkben magunknak előállítani a napfény segítségével. Vitaminnak az olyan szerves vegyületeket hívunk, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, ám a megfelelő működéshez nélkülözhetetlenek, pl. C vitamin. A hormonokat ezzel szemben a test állítja elő, egyszerű kiindulási anyagokból és ezek hatásukat a termelődés helyétől egészen távol lévő szövetekbe is eljutva fejtik ki, így többféle módon befolyásolják az anyagcserét.A D-vitamin termelődése esetében az események láncolatának elindításához, külső hatásra van szükség.Az előanyag itt a bőrsejtekben előforduló koleszterinszerű molekula, a 7-dehidrokoleszterin ( D3-provitamin), amely azzal indítja mega folyamatot, hogy elnyeli a napfényből az UV-B sugárzást és annak hatására D3-previtaminná alakul át.A d3-previtamin a test hője segítségével gyorsan átrendeződik és létrejön belőle a D-vitamin, mely a bőrsejtekből azonnal a vérbe kerül. A D-vitaminnak azonban mielőtt elkezdene hormonként működni még két aktiválódási lépésen kell átesnie, az egyik a májban megy végbe a másik a vesében.

A D-vitaminak a szervezetben megtalálható aktív anyagcsereterméke egyébként az úgynevezett 1,25-digidroxi-D-vitamin, amely a szekoszteroid hormonok közé tartozik és közvetlenül vagy közvetve 2000-nél is több génre -ez az emberi génállomány mintegy 6%-ra-hat!

Ez a reakció sorozat újabb nagyszerű példa arra, hogy hogyan működik a csodálatos emberi test és miként szabályozza önmagát az optimális egészségi állapot elérése érdekében.

Forrás: Michael F.Holick, PhD MD

2019.03.26.